DUURZAAM DATALAB KLIK EN FLES CHALLENGE

Steun jij ook #Opraapwaarde?

Doe ook mee met de Duurzaam Datalab challenge om de statiegeld algoritmes KLIK en FLES te ontwikkelen en te trainen.

Ik vind dat de digitale wereld meer kan bijdragen aan een betere wereld. De digitale wereld brengt zeker vooruitgang maar het kan vele malen duurzamer.  Daarom heb ik het Duurzaam Datalab opgericht waarin Sustainable Data mining projecten draaien voor een betere wereld. Toegankelijk voor iedereen, maar wel met een social enterprise gedachte.

Het Duurzaam Datalab gaat in 2023 meehelpen met het sluiten van de statiegeld kringloop door het ontwikkelen en trainen van de statiegeld algoritmes KLIK en FLES zodat statiegeld uitgekeerd kan worden op alle plastic flesjes of blikjes ongeacht vorm of leesbaarheid van barcode.

Je zult je vast afvragen waarom dit nodig is.

Wat is concreet het probleem?

45% van statiegeldwaardige plastic flesjes die gevonden worden als zwerfafval zijn oninbaar bij statiegeldmachines met name door losgelaten etiketten waardoor geen barcode meer gescand kan worden of doordat ze beschadigd of platgereden of platgestampt zijn zodat de oorspronkelijke vorm niet meer herkend wordt in de statiegeldmachine. Vanaf 1 april gaat statiegeld op blik ook in. Daar zal dit niet veel beter zijn, waarschijnlijk zelfs slechter.

Het gevolg is dat maatschappelijke doelen voor een kringloopeconomie niet gehaald worden op zoiets simpels als recycling van plastic flesjes en blikjes. Dat vind ik teleurstellend. De wereld zou een stuk beter en duurzamer zijn als we 100% van de plastic flesjes en blikjes met statiegeld wel kunnen inleveren.

Er zullen altijd mensen zijn die het als zwerfafval weggooien, maar als we er #Opraapwaarde aan geven dan zullen er ook altijd mensen zijn die het oprapen en inleveren waardoor de kringloop eindelijk gesloten gaat worden.

Waarom accepteren de statiegeld machines eigenlijk niet alles?

Door de grote volumes gaat er alleen al in Nederland al ruim 500 miljoen euro per jaar aan statiegeld om. Niet verwonderlijk dat de sector fraude en economische delicten door bijvoorbeeld statiegeld toerisme wil voorkomen. Hierdoor zijn heel erg stringente eisen gesteld wanneer statiegeld uitgekeerd mag worden of niet. De welwillende consument en het milieu zijn hiervan helaas wel de dupe.

 

Het Duurzaam Datalab werkt aan een data oplossing

Door het opbouwen van een kwalitatief hoogwaardige database aan zwerfafval foto’s met juiste labeling kunnen we een statiegeld algoritme gaan trainen. Dit algoritme KLIK moet zorgen dat op basis van beeldherkenning onomstotelijk vast komt te staan dat een flesje of blikje statiegeldwaardig is.

Daarnaast willen we een slim en zelflerend statiegeld fraude detectie algoritme ontwikkelen. Dit algoritme noemen we FLES en het moet zorgen dat het statiegeldsysteem niet geflest kan worden door kwaadwillende consumenten of bedrijven.

We zullen deze opensource algoritmes KLIK en FLES beschikbaar maken aan de sector zodat om de statiegeldmachines anders ingesteld gaan worden. Hiervoor moet wel eerst vertrouwen opgebouwd worden zodat overheid en sector overtuigd kunnen worden van deze data oplossing.

Hoe gaat Duurzaam Datalab KLIK EN FLES trainen?

De aanpak is tweeledig.

Ten eerste zullen we gebruik maken van duizenden zwerfafval foto’s die we eenduidig zullen labelen.

Ten tweede zullen we tijdens evenementen en festivals onze oplossing real-time gaan valideren. Hierdoor blijft de database groeien en zullen alle soorten, vormen en merken van plastic flesjes en blikjes herkend kunnen worden door KLIK en FLES.

Wie gaat dit allemaal doen?

Als social enterprise gaan we op zoek naar partners om dit waar te maken en financiering om dit te bekostigen.

Maar bovenal is het een initiatief van ons allemaal voor een betere wereld.

We zullen de zwerfafval community lief aankijken en om hulp vragen voor het uitbouwen van een database met juist gelabelde zwerfafval foto’s van plastic flesjes en blikjes.

Tijdens evenementen en festivals zullen we een pop-up Duurzaam Datalab gebruiken en we zoeken vrijwilligers met een data & analytics achtergrond om deze te runnen. Dit is een unieke kans voor ICT & AI bedrijven die een MVO bijdrage willen leveren en hier tegelijkertijd een leuk teamuitje van willen maken.

In de herfst gaan we een hackaton organiseren zodat data & analytics professionals kunnen bijdragen aan het trainen van KLIK en FLES.

Help jij mee om KLIK en FLES te trainen?

Steun ook #Opraapwaarde en doe mee met de Duurzaam Datalab challenge om de statiegeld algoritmes KLIK en FLES te ontwikkelen en te trainen.

Graag kom ik met je in contact.

 

Blijf op de hoogte van deze challenge en volg het Duurzaam Datalab en mij op LinkedIn.

 

Nico Bonnet

Oprichter Duurzaam Datalab

nico@nicobonnet.nl